Zeman vyznamená novinářku Lorencovou, pozornost však získal jeho další vulgarismus

Prezident Miloš Zeman ve včerejší relaci Radiožurnálu představil trojici osobností, které udělí státní vyznamenání. Je mezi nimi i investigativní novinářka Jana Lorencová, která v době komunismu nemohla publikovat. Po revoluci proslula zejména informováním o kauze týkající se lehkých topných olejů. Před časem nominaci na státní vyznamenání odmítl Josef Klíma, který se neztotožňuje s názory Miloše Zemana. Ten v pondělí znovu pobouřil veřejnost, když už podruhé během svého prezidentského mandátu použil v živém vysílání vulgarismus.  

Miloš Zeman hodlá 28. října vyznamenat investigativní novinářku Janu Lorencovou. Společně s ní ocenění obdrží i manažerka Alena Vitásková a investiční magnát Pavol Krúpa. Lorencová novinářskou profesi v 60. letech nedostudovala, navíc kvůli nepříznivé politické situaci musela dvacet let pracovat jako servírka. Až po revoluci se stala součástí několika redakcí tištěných médií. V roce 1994 pak zakotvila v České televizi, kde se začala věnovat významným kauzám. „Když se řekne Jana Lorencová, vybaví se mi průkopnice investigativy u nás,” uvedl bývalý vyšetřovatel Václav Láska v pořadu České televize 13. komnata.

Podle mnohých žurnalistů a politiků měla největší přínos její reportáž o kauze týkající se lehkých topných olejů (LTO). Slavná investigativní novinářka zjistila, že podvodníci pomocí laciného triku označovali naftu v převážených cisternách za LTO, na které se nevztahovala spotřební daň. Stát tak kvůli daňovým únikům přišel o desítky miliard korun. Díky svému zarputilému pracovnímu nasazení získala Lorencová již řadu dalších ocenění, mimo jiné Cenu Ferdinanda Peroutky, kterého Zeman v minulosti ostře kritizoval.

Už v květnu letošního roku odmítl nominaci na prezidentovo vyznamenání Josef Klíma, další investigativní novinář. Klíma byl jednou z 28 osobností, kterou navrhli poslanci. „Případné ocenění nemůžu přijmout už proto, že jsem nositel Ceny Ferdinanda Peroutky. Prezident se ani po těch letech, kdy Ferdinanda Peroutku naprosto nespravedlivě napadl, nedokázal omluvit,“ komentoval Klíma pro Seznam. Nicméně si vážil alespoň toho, že poslanci konečně navrhli osobu z řad novinářů.

Miloš Zeman však v rámci živého vysílání Radiožurnálu nezískal pozornost pouze kvůli oznámení jmen adeptů na vyznamenání. Veřejnost velmi pobouřil zejména jeho vulgární výraz „ekonomický zm*d”, kterým počastoval Viktora Koženého nebo Zdeňka Bakalu. Během Zemanova prezidentského mandátu je to totiž už podruhé, kdy ve veřejnoprávním médiu použil vulgarismus. Před čtyřmi lety se negativně proslavil výrokem „Ku*da sem, ku*da tam”. I tehdy rozhovor vedl moderátor Jan Pokorný.

 

Přidat komentář